×

St Johns Wood Residence

We were asked to design some alterations to a peculiar but beautiful home – a post-war, art-deco, double brick house suspended on concrete subframing with curved walls and textured render. The existing house was simply reconfigured to locate the bedrooms to the front and a new entry provided through the rear garden to the new extension – a modest elevated kitchen and dining room to the rear of the existing house. The new space is a simple but very deliberate, drawing from the scale and character of the existing home with a focus to three key outlooks: the long view over the road to the park beyond; the corner window to the treetops and mountains beyond; and the sky. Although a small footprint, the living space enjoys the volume from the existing roof form, which allows the ceiling to fold and sweep towards the sky view. A reduced palette of white and timber with built in joinery allows the family to inhabit the space with their artworks and small artefacts. The home is for a small family and the spaces are scaled to provide intimacy within the larger living volume.
Completion:
2016
Contractor:
A. H. Done Builder
Project Team:
Kieron Gait, Leah Gallagher
Photographer
Christopher Frederick Jones
Instagram
#stjohnswoodresidence
 
Awards
2019 AIA | Queensland Architecture Awards | Residential Architecture- Houses (Alterations and Additions) | Brisbane Regional Commendation
 
Back to top